FN Blog / Budapest Közlekedés Blog / Közlekedjünk szabályosan –mondja a villamosve...
Nyomtatás Betűméret
Közlekedjünk szabályosan –mondja a villamosvezető 2009-09-11 13:35:07
Budapesten közlekedem gyalogosan, kerékpárral, BKV-val és időnként autóval is. Mindig fennakad a szemem a szabálytalankodókon, a piroson átrohangáló gyalogosokon, a buszsávban haladó (vagy álló) autókon, és a létező összes KRESZ-szabályt megszegő bicikliseken. Amikor én közlekedem, mindig figyelek, hogy ezt szabályosan tegyem, még akkor is, ha csak én állok egyedül a pirosnál, mert már mindenki átszaladt. Szerintem, ha az emberek többsége változtatna, nem rohanna, nem kockáztatná az életét, a szabályszegők éreznék úgy magukat, mint most a KRESZ szerint közlekedők.

A múltkori felhívásomra egy villamosvezető is írt, ő munkája során rengeteg szabálytalankodóval találkozik, erről a következő levélben ír:

Közlekedjünk szabályosabban!

Villamosvezetőként nap mint nap szembesülünk kollégáimmal a közlekedés viszontagságaival. Az autósokkal, akik úgy gondolják, hogy az elakadásjelző használata legalizálja a szabálytalan parkolást, vagy a villamospályán várakozókkal, akiket a stoptábla is hidegen hagy.

Persze érthető, hiszen ha a telefont kell szorítania az egyik fülére, mindenre nem figyelhet! Aztán azokkal a biciklisekkel, robogósokkal, akik azt hiszik, hogy nekik felmentésük van a KRESZ alól. Mehetnek keresztbe, hosszába, járdáról fel-le, gyalogátkelőről az útra, útról a járdára, lámpákat figyelmen kívül hagyva! De sajnos a gyalogosok sem közlekednek jobban. Hiszen ha sietnek és nem jön autó, akkor úgy gondolják ez felülbírálja a piros lámpát! Nem! A KRESZ mindenkire vonatkozik.

A tilos jelzést csak a rendőr bírálhatja felül indokolt esetben. Nagyon szépen megtanultuk az óvodában, iskolában, hogy csak a zöld lámpánál szabad átkelni az úton. Mindenki ilyen feledékeny? Képesek az életük kockáztatásával is átkelni csak azért, hogy szabálytalankodhassanak? Aztán ha mégsem érik el a villamost, akkor anyázzák a vezetőt, sőt néha rugdossák az éppen elhaladó járművet! Nézzen mindenki magába, közlekedjen szabályosan, és boldogabb, nyugodtabb világban élhetünk!

Tóth István
villamosvezető


Cimkék: levél, közlekedés, KRESZ, villamos, autó, busz, kerékpár, gyalogos
299 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. Ivett 2019-02-28 09:56:04
https://www.kerekparcity.hu/schwinn-csepel-kerekpar
6. f 2009-09-20 22:27:57
n
5. cicus 2009-09-14 18:07:31
előbb is irtam,erre kérdeztem miért nem megy el?? ÜDV. Amugy fenomális hozzá szolásokat olvastam az előbb...
4. miért nem megy el? 2009-09-14 18:05:46
na most mi van??.
3. hal1fan 2009-09-14 15:05:08
...azért a közszolgálatot ellátók között messze a legnegatívabb személy a villamosvezető. A VILLAMOSVEZETŐ, aki élet- és halál uraként nyitja, vagy nem- az ajtókat, a megállóban hagyja az utasokat ha úgy tetszik neki. Nap mint nap ismétlődnek az ilyen esetek, csak azért is, megmutatjuk ki a főnök! Aztán csodálkoznak, ha a közismert szankciók ellenére is lepofozzák egyik-másik helyszínen néhányukat. Arról, hogy önbíráskodókon kívül valaha is valóban megdádázott volna közülük valakit arra felhatalmazott Nagy Ember, még nem lehetett hitelt érdemlően hallani.
Kedves utazóközönség! Nyeljünk csak továbbra is békében, ők úgyis azt tesznek, amit éppen jónak látnak. Ne pofozkodjunk, ne legyen még annyi elégtételünk sem. Drága az az elététel, hála OTT FENN, akad azért néha mégis, akinek megéri.
2. Rika 2009-09-14 11:41:51
"Aztán ha mégsem érik el a villamost, akkor anyázzák a vezetőt, sőt néha rugdossák az éppen elhaladó járművet! "

Nah persze, mikor nővérem a kisfiával rohant a buszhoz addig nem ment el csak akkor indult amikor ők már majdnem felszálltak volna...

"Nézzen mindenki magába...."

Nah igaz h az utasok közt is van sok paraszt de azért a bkv dolgozóinak kellene okosabbnak lenni, és nem visszaélni a dolgokkal.
1. Adani 2009-09-12 19:54:32
Na igen, már az oviban tanítják ,h a piros az tilos. Ahogy eddig tapasztaltam a legrosszabb állatfaj a biciklis, abból is villanymotoros biciklivel közlekedő fajta. Hírből sem ismeri a KRESZ-t és ő anélkül is biciklizhet, h ismerné.

Aztán jönnek a birka gyalogosok főleg a WC-re is kocsival járok típusú, aki ha tehetné még oda is kocsival menne, de ha mégis elhagyja a kocsit vhol akkor gyalog csak úgy közlekedik ,h toronyiránt. Arra mert ott parkol a kocsim és közben semerre sem néz.

Őket követi a kalapos öreg tata, aki leporolta a 40 éves jogsiját és útra kelt. A kormányra ráhasalva csak előre néz és kb. a kocsi orráig lát csak holt tér kb. a teljes szélvédő mögötti terület. A km óra csak 30-ig van kikopva a kocsijában az út közepén megy nehogy megelőzze valaki ,de a belső sávban is teljes hidegvérrel közlekedik 20-al.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Budapest autós, kerékpáros, gyalogos és tömegközlekedése, ahogy én látom.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Budapest Közlekedés Blog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés