FN Blog / Budapest Közlekedés Blog / Hajléktalan probléma
Nyomtatás Betűméret
Hajléktalan probléma 2009-09-28 01:33:33

Létezik, az emberek valamiért mégsem beszélnek erről. Egyfelől azért, mert a legjobb barátok között is nagy vita pattanhat ki miatta, másfelől pedig azért, mert az emberek szeretik inkább semmisnek tekinteni ezt a problémát, elfordítják a fejüket és néznek ki az ablakon. Kezdjük a legelején:

Kétféle fedélnélkülivel találkozhatunk Budapesten. Egyik a címben is említett hajléktalan, aki legtöbbször önhibáján kívül elveszítette mindenét, de ennek ellenére próbál rendes életet élni, próbál a társadalomba visszailleszkedni. Többnyire szállón lakik, a ruhája tiszta úgy néz ki mint a többi ember, és ha egy kis apróért jön oda lehet, hogy még adunk is neki, mert látjuk, nem piára költi. Na, ezekkel az emberekkel semmi probléma nincs, úgy hiszem, hogy nekik minden jóérzésű ember segítene, ha nem is pénzzel, de felesleges enni/innivalóval mindenképp.

Vannak azonban az ápolatlan hajléktalanok, akiket a köznyelv csak egyszerűen csöveseknek hív. Ők azok, akik a tömegközlekedési járműveken előszeretettel utaznak minden cél nélkül, csak azért, hogy utastársaikat bosszantsák. Szállóra nem mennek, hónapokig egy ruha van rajtuk, abban végzik kis és nagydolgukat, nem fürdenek, ápolatlanok, szaguk már 100 méterről is megcsapja az orrunkat, elviselhetetlenek, a társadalomba még csak meg sem próbálnak beilleszkedni, pedig a segítséget megkapták, de nem élnek vele. Továbbiakban „csöves problémáról” beszéljünk, ugye a hajléktalanokkal sok probléma nincs.


Naponta több órát is utazok vonaton, BKV-n és nem egy csövessel találkozom. Tényleg kijelenthetjük, hogy minden cél nélkül utazgatnak ingyen, és senki sem mer rájuk szólni, hogy legyenek szívesek leszállni, az emberek valamiért félnek tőlük. Pedig a probléma könnyen orvosolható lenne, ha az utasok nem bámulnának ki birka módjára az ablakon, hanem összefognának és leparancsolnák őket. Többször is láttam arra példát, hogy buszvezető és utas összefogott, és közösen tették le a csövest a buszról, mert megunták, hogy a szagával az egész buszt elfoglalja. Láttam ilyet már a 7-es, 23-as, 11-es buszon is, városrésztől függetlenül, és mindig sikerrel jártak. Persze minden buszon akadt egy utas (általában egy nő) aki a csöves védelmére kelt. „Vigye haza!”, „Szagolgassa maga, nekünk nem kell”, válaszolgattak neki az utasok, amire persze elhallgatott, de nem azért, mert belátta, csövesnek nincs helye a tömegközlekedési eszközösök, hanem azért, mert nem akart ő is a csöves után menni.

A kérdésem továbbra is az: Miért nem fognak össze az emberek? Miért nem foglalkoznak ezzel a valós problémával sehol?


Cimkék: utca, hajléktalan, utazás, közlekedés, Budapest
37 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

23. kéziFAKE 2018-02-06 15:36:37
Nem kell elviselni a legkevésbé se őket Ha meglátjátok, fogjátok és kipenderítitek a francba. Ha meg pampog, lezavartok neki pár átszállót, amíg szedegeti a fogait, addig is kussol.
Ha fázik, menjen hajléktalanszállóra, azért tartjuk fenn az adóforintjainkból, nem azért, hogy magánterületen bűzölögjön, piáljon, rókázzon, maga alá fosson aztán abban aludjon. Aki ilyen kis szolidáris meg együttérző, fogadja be magához a csövikéket, etesse őket, fizesse a piaszámláikat és akkor ugathat.
22. sammich 2017-01-08 15:14:36
Szerintem is simán lehetne kriminalizálni őket aztán kitiltani a francba a lakott területekről, húzzanak barlangba lakni! Büdös csövesek!!!
21. Kopasz Délután 2016-07-30 14:36:26
faszért nem lehet kriminalizálni a hajléktalankodást
nem azért van a közterület hogy büdös csövesek szétrókázzák, ott lejmoljanak meg egymás fosában aludjanak!
a kurva kibaszott kormánynak legalább lehetett volna 1 normális intézkedése és elkergethette volna a picsába ezeket a buzi tetveket, de neeeeeeeem! alkalmaszkodjon másik sokmillió ember néhány száz hulladékhoz! magyarország én így szeretlek!!!
20. pröpöpp 2016-05-16 23:27:39
undorító agyon ütni való baromállatok ezek mind!!!!!
tavaly a lakótelepen is volt egy egész banda belőlük, legalább 10-12! felborították a szemetes konténereket és ott dobálták szét a hulladékot mindenfele!
ha meg valaki ment el mellettük, mentek oda lejmolni hogy ''adjámá egy kis pézt'' aztán ha nemkaptak, szétkáromkodták az egész környéket!!
este felé meg lemenni se lehetett a térre miattuk, ott ültek a padokon, a mászókán meg a homokozón, ordítoztak, atomrészegek anyáztak, üvöltöztek, dobálták szét a palackokat meg a dobozokat, aztán a padokat is szétverték és tüzet raktak belőlük!
szerencsére a szemköszti házban hamarabb megunták ezt, lement pár morcos lakó viperával és szétverte a pofájukat. Meg is érdemelték!!!
nemtudom mit kell őket védeni meg szeretgetni, büdös ótvar bagázs, hogy rohadna meg az összes ahol van!
19. moha medalion 2016-04-22 13:50:22
egyetértek LordCarnussal, ezek az utolsó agyon taposni való férgek csak nyűgnek vannak a normális adófizető emberek nyakán, kuncsorognak, bűzlenek, jegy nélkül utaznak mindenféle járműn, az ellenőrök meg egyiket se basznák le a buszról a jó büdös picsába, ááá dehogy, inkább a 12 éves basztassák aki 0,000005 másodperccel később vette elő a jegyét felszállás után.
remélem kriminalizálni fogják a csöveskedést és eltakarodnak ezek a büdös retkes emberi korcsok a faszba!!! ha úgy akarnak élni mint a patkányok akkor takarodjanak le a csatornába oszt ott fekhetnek a saját szarukba egész nap, senkit nem fog érdekelni, hajrá csövikék, ott van a csatornafedők alatt nektek a kánaán, húzzátok el a beleteket oda le és ott senkit nem fogtok zavarni
18. LordCarnuss 2012-11-30 21:01:05
Igenis takarítsák el ezeket a gusztustalan ocsmány férgeket közterületről, járművekről! Aki arra képtelen hogy visszailleszkedjék a társadalomba, dolgozzon, és civilizált ember módjára éljen, az takarodjon a halál fszára, ne tegye már lehetetlenné a civilizált emberek életét!!! :@@@@
Jaj szegény ember, ne bántsuk az aranyos kis csövikéket....aranyos a kisfszom :@ Bűzlenek, ocsmányak, gusztustalanok, köpködnek, hánynak, maguk alá hugyoznak-szarnak aztán belefekszenek, erőszakosan kéregetnek piára meg narkóra, a kaját meg szétdobálják :@
Az ilyenek kotródjanak a barlangba vissza ahonnan előjöttek és forduljanak fel!
17. cherlock 2011-10-18 21:40:27
Állítólag egy hajléktalan havi 90 000 forintba kerül az államnak. Sokan ennyiből élnek havonta (vagy még kevesebből, pl. minimálbér). Egy egészségügyi rehabilitálás után sokan képesek és hajlandóak lennének ezt a pénzt megkeresni, csak biztosítani kellene számukra az újrakezdéshez szükséges feltételeket, pl. munkalehetőség a képességeihez mérten + önkormányzati bérlakás, minigarzon, aminek a rezsijét ki tudja fizetni. Visszanyerné az életét, de ezt egyedül, segítség nélkül lehetetlen elérni. Erre például elég lenne az a havi 90000 Ft/fő összeg, ami így elúszik a nagy semmibe...
16. joshuaohm 2009-11-18 18:50:57
Az lenne a legjobb ha semmit nem vihetnének a kijelölt helyre csak fényképet,rózsafzért stb.

Keleti P.u. hamarosan onnan is menniük kell átalakítás miatt!
15. joshuaohm 2009-11-18 18:44:12
Úgy vélem azokat az összegeket amit elszórnak már egy életközösséget rég meglehetett volna valósítani és onnan könnyebben fel lehetne zárkóztatni egy felerősödött embert!
Megdöbbentem a minap 9 hajléktalan 20 év körüli srácot láttam hajléktalanok voltak mint kiderült!!Hova vezet ez??
14. joshuaohm 2009-11-18 18:39:05
Én hajléktalan szálló közelében lakom láttam hogy élnek a népligetben.Beszélgetek velük is és szeretnének egy hasonló kommunában élni!
A MEGOLDÁS: véleményem szerint egy vidéki kijelölt terület ahol nincs kocsma stb.. és vályogházakat kapnának felügyelőkkel ,oktatókkal, tanulhatnának kihaló szakmákat hiányszakmákat is.Úgy vélem az önbecsülésüknek is jót tenne! A másik oldala nehezítik az életünket és betegségeket terjesztenek ráadásul a kolduló maffiák is közé ékelődnek ami elkülönítést is jelenthetne ettől!
A lottó nyereményem után segítek rajtuk ilyen formában alapítok egy alapítványt!
13. joshuaohm 2009-11-18 17:59:21
Én tudok egy alternatívát!
12. liba 2009-11-04 11:09:48
Olyan változatos módokon lesznek az emberek hajléktalanok. Anno a gimnáziumi énektanáromnak siklott ki az élete, nehéz megítélni, hogy mennyire volt önhibája. Kezdjük azzal, hogy mindenki kedvenc tanára volt. Egészen addig, még ki nem derült, hogy egy évfolyamtársammal van viszonya. 17 voltam, a tanárnak 2 gyereke felesége. Szakítottak, nyilván. A lány később öngyilkos lett. A tanárom korábban is bírt inni, na innentől még többet és jobban, ezer kompromisszum az igazgatótól, végül kirúgták (jogosan). Otthonról kidobták, hát így lett rövid időn belül hajléktalan allkoholista. Mi pedig ex tanítványok végig néztük, ahogy egyre piszkosabb, részegen támolyog és kb 30 kg t fogy. Persze mindig lehetett hallani olyan híreket, hogy összeszedte magát, de mindig visszaesett gyorsan. Lakott hajléktalanszállón, ellopták a kedvenc turulos nyakláncát (na erre no comment, mondjuk annyiból átérzem hogy szerette). És mi annyit tudtunk csinálni, hogy beszélünk vele (amikor feltételeztük hogy mgismer) és adunk neki valamennyi pénzt.

Na ezt az esetet évek óta nem tudom hova rakni. Önhibája is nem is, megvetem és megértem egyszerre.
11. rumkola 2009-11-04 10:58:50
tegnap a lépcsőházunkban próbált aludni egy hajléktalan. kizavartuk. elkezdtem aggódni h mennyire vagyok szar alak h féltem a biztonságomat hiszen ő egy hajléktalan, nem fog meglincselni, miért kellene félnem tőle. de valahogy mégsem olyan nyugtató érzés h miközben megyek fel a sötétben a földön fetrengő emberekbe botlok. na ez az egyik eset...
a másik meg az, hogy van jó példa, amikor igenis használják a szállót és fürdenek és igyekeznek munkát találni.
pl 100legszegenyebb.hu/otthontalanok/rovat/21/cikk/52/lap/2 />
szállókon viszont lopnak, sokszor. meg tudom érteni, ha a minimális vagyonukat sem kockáztatják
10. budafuck 2009-11-02 23:06:06
Tulajdonképpen a valós probléma nem is azzal van aki ott fekszik,az az azzal is de arról az állam a kormányunk tehet.
Nekem annál jobban szúrja a szemem az amit ezen a megállón is látok hogy minden összevan firkálva,kivan verve az üveg.
Ebben az országban ez megy csak.És érdekes ez a kép mert a másik valós bajt is bemutatja a plakáton az add az adód 1%-át a kutyáknak cimmel.Közben honfitársaink fagynak meg a megállóban és az országban 25ezer gyerek éhezik naponta.De a kutyának kell adnod, az a legfontosabb.
Profi kép lett gratu a fotósnak mert egy tipikus magyarországot mutat be.Igénytelenség a kilátástalanságban cimmel.
9. ada 2009-10-08 14:42:30
Ők azok, akik a tömegközlekedési járműveken előszeretettel utaznak minden cél nélkül, csak azért, hogy utastársaikat bosszantsák. Én is utálom az ótvaros csöveseket, de azt azért nem hinném, hogy cél nélkül utazgatnának.
8. Leopold Aristid 2009-10-06 10:09:42
Olvasgattam a hozzászólásokat és örülök, hogy azért vannak akiket foglalkoztat a téma.

De sajna tenni is kéne valamit!! Ha már a kormány nem tesz, talán magunknak kéne az ügyet kézbe venni!!
Na itt már meg is akadtunk!!
Összefogás??
Mi az?
Ez az elfuserált /elfuserálttá tett / nép nem fog össze, talán a szó jelentését sem ismeri!
Ezt nevezhetjük a nép gyengeségének is.
Ezt használják ki most sokan, amikor kavarog az országban a kakesz.
Csöves- és roma- valamint dohányzás ügy a kormány feladata lenne a nép támogatásával.
A betartatásban lenne nagy szerepe a népnek.
Közterületen dohányzó helyek kialakítása, csak ezeken a helyeken lehetne mérgezni magukat az embereknek!!

Részben az összefogás, összetarás hiánya miatt is tart itt ez az ország!!!

A randalírozó fiataloknak JOGAIK vannak, de kötelességük az nincs!!
Pár utas mególdhatná a problémát esetleg időt nem kímélve és rendre utasítaná a fiatalokat!
De etz egy beszari, mindig is seggnyaló meghunyászkodó nép volt és sztem lesz is!!!

Féltik a munkahelyeiket, amelyből lehet holnap lapátra teszik!!
Tűr mint a barom. Aki ebből sajnos vandál módon ki akar tőrni az jobbos csőcselék, huligán itt célzok okt 23.-ra!!
Akkor is hiányzott a népi összefogás!!!!!!!!!!!!

Egyáltalán nem helyeslem a vandalizmust, de van amikor SAJNOS más eszköz nincs a nép kezében!!!

A polgárjogainkat feldughatjuk a se...be!!!!!
Mehetsz tüntetni, kapsz gumilövedéket, ha békésen, akkor sem történik semmi!!!

A népbutítás az megy, az emberek hülyének nézése, sztem tudatos népírtása /gyalogátkelők, kórházak, vírusok, oltóanyagok stb/
Bedobnak a médiába néha egy-két rágcsálni valót /Zushlag stb./, a háttérben megy a rablás a NÉP rablása!!!

Akiben nincs meg az erkőlcs csírája, az taníthatatlan, nevelhetetlen és a saját kárán sem tanúl.
7. lokma 2009-09-29 03:24:44
Talán azért nem rakják ki őket, mert kinek lenne gusztusa hozzáérni?
6. Zsófia 2009-09-28 17:39:05
Teleki tér környékén lakom, fölszinti lakásban ablakom elött vonulnak ezek az emberek a hajléktalanszállóra és mindennap ott van a nyomuk hányás köpedék, és egyéb folyóügyek ügyeik nyoma keverve a kutyák dolgaival, de az önkormányzat fittyet hány nem törödik vele, immel ámmal folyik takaritás de a zömét csak egy kiadós özönviz viszi el, tiszta fertőzés veszély az egész környék nem tudom ehhez a KÖJÁL mit szól !!!
más közlekedés sajnos igénybe kell vennem a 24 éves villamost, de sokszor lefordulnák róla amilyen büdős szag terjeng, takaritja ezt egyáltalán a BKV vagy csak jegy és a bérlret árát szedi, pedig ehhez valamit nyujtani is kellene 100 %-as hiszen ők sem adnak kedvezmény mert büdős hányingert keltő járatokon vagyunk kénytelenek utazni.
5. Csacska Jani 2009-09-28 17:20:41
A kérdésem továbbra is az: Miért nem fognak össze az emberek? Miért nem foglalkoznak ezzel a valós problémával sehol? Mert a tisztesség nem párosult a gazdagsággal akik tehetnének azok tölük vették el mindenüket
4. hal1fan 2009-09-28 17:02:41
Bemutatkozás helyett azt írom: régebben bizony rend volt. Amiből is kitetszik, hogy a Kádár-rendszer terméke vagyok, .....
Mesélek: a leírt probléma egyszerűen elképzelhetetlen volt akkoriban. Persze itt voltak az "orosz" csapatok, .... de voltak utazási szabályok is, amelyek kifüggesztve minden tömegközlekedési eszközön, jól láttatták az utazás feltételeit, előírták(!) kik vannak kizárva a buszok, villamosok igénybevételéből.Néhanapján csodálkoztam, miért vannak ilyen csacska nyomtatványok, hol vannak azok, akikkel szemben védeni kell az utasokat... Aztán voltak akkor is ellenőrök, akik nem verték(!) az utasokat, csak a dolgukat végezték, de rendőr is volt mindig, ha egy elvtárs megfeledkezett magáról. Igen, volt is rend. És ez nem feltétlenül az okkupált magyarság "gerinctelenségéből " vagy megfélemlítéséből következett: valahogy természetes volt. Annak látszott. Hja, a látszat gyakran csal, mégis: ekkora létszámú csatornatöltelékre, mint amely a felszínre küzdötte magát 1990 óta,akkoriban lidérces álmaiban sem
gondolt az itt élők elsöprő többsége. A demokráciának ára van. IGAZ. Fizetjük is becsülettel, de mint az a blogíró észrevételéből is kiderül, nem mindenki. Mi lenne a megoldás? Létezik szalonképes verziója és kevésbé olyan. A kevésbé olyan bizony drasztikus és nem politikus. Kár leírni, úgyis mindenki rájön magától is. A szalonképes? Ezen dolgoznak már jó ideje politikusaink, nagy anyagi megbecsülésnek örvendve. ...és vannak olyan netezők, akik ezt nem látják, vagy tudják? Szegény tájékozatlanok. Nem baj, az idő mindent megold... (De addig is csak dolgozzunk, dolgozzunk, dolgozzunk...)

Ha látom a reagálásokból hogy érdemes, akkor talán folytatom tovább...
3. Mindegy 2009-09-28 11:57:39
Már vagy egy éve valamelyik ombudsman kifogásolta, hogy a Blahán miért egyesével lehet csak ülni a padokon, mert ez diszkriminálja szegény embereket akik aludni akarnak rajtuk.
...következő héten láttam megoldották.. a virágágyásba beledobtak egy retkes szivacsot és azon dorbézoltak. Évek óta nem tudok leülni a téren és nem is fogok szerintem még évekig, talán már sose.Pedig győnyőrű a tér a környék, kár érte. IN MEMORIAM BLAHA LUJZA TÉR
2. Adani 2009-09-28 10:43:58
A cigicsikkes eset az más, az két oldalú dolog. Ha nincs szemetes a megállóban akkor mégis hová dobja a csikket? Ha van akkor jogos tessék oda dobni. Az is jogos, h van mikor tesznek ki szemetest ,de nem telik el egy hét és szétverik ,felgyújtják szétrúgják stb. Egy kisvárosban éltem sokáig és kb. 10-12 éve ott megtörtént, h majdnem minden utcára tettel ki több utcai szemetest is, a forgalmasabb utcákra meg a belvárosban volt mikor 20 méterenként is volt. Ma már egy sincs meg, kicsi műanyag kukák voltak oldalt csikktartóval, persze ,h mindet szétverték szépen lassan.

A csöves probléma meg vidéken egyszerűen nincs. Ott nem tűrik el, hanem elkergetik. Nem csak buszról ordítják le, hanem pl. lépcsőházakban pályaudvarokon és közterületen sem tűrik el, ha a bűzbarázda amit húz már elviselhetetlen.

Bp-n láttam már a Keletiben padon ülő csövest, aki ráadásul nő volt és egyszer csak a Niagara vízesést megszégyenítő ütemben brunyált úgy, h ott csordogált a pisa a peronon még percekig a nadrágot lehúzni meg ugye minek. A Nyugati aluljáróban is láttam már csövest szarni. És igen senki sem baszta fejbe ott helyben, vidéken az ilyen elképzelhetetlen volna, csövesek vannak, de ilyet nem mernének csinálni. És itt nem divat védeni sem őket, sosem hallod senkitől ha elkergeted egy seprűnyéllel a lépcsőház elöl vagy a parkból vagy lebaszod a buszról, h miért bántod azt a szegény embert. Itt nem szegény elesett rossz sorsú embernek hívják őket, hanem büdös csövesnek és tetves csavargónak, akit mindenhonnan elkergetnek.
1. PiciMaci 2009-09-28 09:09:28
Az élet sok területén az összefogás hiányzik. Például a buszmegállóban a cigarettacsikkek esete. Minap felszedtem egy eldobott csikket és visszaadtam a gazdájának. "Uram, ezt el tetszett hagyni". Hát erre sokmindent nem tudott mondani. Legközelebb remélem a kukába fogja dobni!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Budapest autós, kerékpáros, gyalogos és tömegközlekedése, ahogy én látom.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Budapest Közlekedés Blog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés