FN Blog / Budapest Közlekedés Blog / Így élik meg olvasóink a BKV sztrájkot
Nyomtatás Betűméret
Így élik meg olvasóink a BKV sztrájkot 2010-01-12 10:32:20
Arra kértük (és kérjük) olvasóinkat, írják meg nekünk, Ők hogyan élik meg a BKV sztrájkot. A panaszokat, sztorikat, észrevételeket a bkvfigyelo@gmail.com címre várjuk! A bejegyzés folyamatosan frissül.

22:45 Olvasónk reggel a Sasadi utál szeretett volna Volán-buszra szállni, de a buszvezető leparancsolta, nem engedte őt utazni. Ez azért érdekes, mert a BKV és a Volán megállapodása szerint a budapesti megállókban a Volán is felveszi az utasokat:

Kíváncsi vagyok, bárkinek is segítettek-e ma a Volánbusz sofőrei. Engem a Sasadi útnál leparancsoltak egyről, végül a vonatozást választottam (Kelenföld-Déli). Pedig a neten is több helyen szerepelt, hogy a Volánbusz járatai megállnak a budapesti buszmegállókban, és elviszik az utasokat.

J


22:29
Névtelen olvasónk szokásos útjára indult ma Dél-Budáról Pestre. Az út 1-1 órával volt hosszabb, mint a szokásos. Az egyetlen pozitív amit tapasztalt, hogy az emberek kedvesen beszélgetnek egymással a járműveken:

A mai BKV utazásom a szokásosnál 1-1 órával került többe, mint szokott, a másfél órás út két és fél órás lett. Én Dél-Budáról járok dolgozni Kelet-Pestre, ha nem járt volna a metró és a 6-os villamos, el sem indulok. A külső részen való utazás elég érdekes volt, a 114 busz járt, kb 20 perc várakozás után jött is, felfértem, nem így sokan alig 5-6 megálló múltán. A Fehérvári úton lépésben lehetett haladni egészen a Móriczig... élmény volt. A 6-os villamosra kb 15 percet kellett várni, ez is dugig megtelt, a sofőr legalább humoránál volt és 1-2 bemondásán az egész villamos jót nevetett. A metró és a HÉV az Örsön rendben volt. Hazafelé szintén heringeffektus a villamoson, buszon. A tájékoztatás valóban lehetne jobb. Ami pozitív: az emberek kedvesen szóba állnak egymással a járműveken... máskor mindenki morcosan bambul maga elé.
 
Hogy holnap mi lesz? Kíváncsi leszek.


21:58
„Ja, itt is van egy megálló?” –kérdezte a buszvezető az utastól, aki jelezte neki, hogy itt is meg kellene állni, Ő le szeretne szállni. Az alvállalkozós buszvezetők sajnos sosem jártak ezeken a vonalakon, ezért nem ismerik annyira a járást, de a BKV legalább felvilágosíthatta volna őket:

Szia!

Egy elég érdekes esetet szeretnék veled (veletek) megosztani. Történt, hogy ma, 14:55 körül a 173-as buszra szálltam fel, a Cházár András utcánál. Ezután következik a Dózsa György úti megálló, ahol a régi villamosmegállóban állnak meg a buszok. Valószínűleg egy másik vonalról vezényelték át ide a buszsofőrt, mert a villamosmegállót kikerülte, és megállt a piros lámpánál. Ezután egy fiatalember odaszólt, hogy itt is meg kéne állni. Erre a buszvezető egy laza "ja, itt is van megálló?" mondattal reagált, majd az út közepén (bár piros volt a lámpa, de azért ez így is elég szokatlan) ajtót nyitott, így a megállóban várakozóknak át kellett kelni az úton, és megkerülni a buszt.

Miért nem képes arra a BKV, hogy mielőtt elküld valakit egy útvonalra, felvilágosítsa arról, hol vannak a megállók?

Üdv, M


20:59
A nap képe - Nyugi, maj" jön!


20:35
Sok olvasónk jelezte, hogy annak ellenére is bement az iskolába, hogy nem volt tanítás, pedig otthon is maradhattak volna. A sztrájk miatti hiányzás igazolt hiányzásnak számít. Két levél:

Jó estét!

Én Pesterzsébetről járok Kispestre, a piachoz iskolába. Mindig a 151-est használom, de most az nem közlekedik. Kénytelen vagyok kerülni a 123-assal a Határ útra, és onnan metróval. Majd gyalog. A sztrájkkal nincs problémám, ha kéne, gyalog is bemennék, szóval engem igazából nem zavar se ez a kis kerülő, se a 20 perccel korábbi kelés, se az, hogy nincs tanítás bent. Am. egésszé jól lehet közlekedni. Habár az egyik osztálytársam, aki a 990A-val jött, azt mondta, hogy másfél órát álltak reggel a dugóban.

Üdv:humorpalanta

Kedves Mihály, kedves Olvasók!

Ma reggel autóval vittek iskolába, illetve a Berzsenyi utcai buszmegállóba. Onnan egy 173-as szóló szardíniásdobozzal tovább. Visszafelé már ne úsztam meg ilyen könnyen, 6 percet vártam a világ leghosszabb halkonzervére, ami sikeresen elvitt a Móriczig. Ott felhívtam a BKV-t, ahol a magnóra vett nő elmondta, hogy a Fehérvári úti villamosok közül csak a Kamaraerdő és a Bocskai út között jár, na mennyi? EGY darab szerelvény. Annak se láttam hírét, úgyhogy gyalogoltam pár röpke kilométert a Fehérvárin. Sosem láttam ott annyi embert gyalogolni, mint ma... Érdekes élmény volt. Végül megfagyva bár, de 42000 Ft-os éves bérlettel a zsebemben hazaértem.

Üdv mindenkinek

WR


20:26
"Beleférne minden nap ennyi séta" –vonja le a mai nap tanulságát dickinson, aki két metróval jutott el a Moszkva térre, onnan pedig a Szent János kórházig sétált.

Üdv, BKV-figyelő!

Ma majdnem a szokásos módon mentem iskolába: két metróval a Nagyváradról a Moszkvára, onnan viszont gyalog a Szent János kórházig. Beleférne minden nap, abszolút nem gond.

Délután a Ferenc körút környékén akadt dolgom. Mikor mennék haza, látom, a kapuk zárva, a tömeg pedig próbál tudakozódni. Kiderül, hogy Deák–Nagyvárad viszonylaton nincs metró. Na, mondom, megyek a saját lábamon, nem akarok heringként préselődni a bizonytalan sűrűséggel járó metrópótlón. Egész úton visszafelé egy pár (értsd: oda egy, vissza egy) metrópótlót (83-as trolipótló buszok) láttam elsuhanni magam mellett, csordulásig zsúfolva. A Klinikáknál szirénakoncert, fényhidak villogása fogadott: gázolás történt, ha jól sejtem. Amint elértem úticélomat, látom ám, hogy a metró már megy, legalábbis az utasok vígan mászkáltak ki-be a kapukon. Abszolút nem voltam dühös, egy kis séta sosem árt.

A felszínre érve szembesültem azzal, hogy hol vannak a metrópótló buszok: épp akkor érkezett három Alfa Localo és egy 173E jelzésű Ikarus, mind teljesen üres.

Már csak ez kellett ma a Budapestnek és a BKV-nak :)

Üdv, dickinson


20:11
Olvasónk csak 20 perccel később ért be munkahelyére, mint szokott, de örül, mert nem volt akkora tömeg a járműveken. Így közlekedett Ő Csepel és a körút között:

Szia, Figyelő!

Én reggelente a 159-es buszt, a Csepeli HÉV-et, a 4/6-os villamost, és a hetes buszt szoktam igénybe venni.

Ma reggel 6:15-kor indultam el, és elkezdtem sétálni a 159-es busz vonalán, és láttam egy buszt szembe jönni, amire fel is szálltam, miután megfordult a végállomáson. A Csepeli HÉV rendesen járt, és ahhoz képest, amennyien utazni szoktak, "üres" volt. A gondok a 6-os villamosnál kezdődtek, de a Boráros térről elsétáltam a Ferenc körútig, ahol metróra szálltam, és a Keletinél szálltam le. Innen lesétáltam a 2 megállót.

Összesen 20 perccel értem be később, mint szoktam, de a tömeg sokkal kisebb volt.

Üdv: Név nélkül


20:03
Kalauzzal találkozott olvasónk a gödöllői HÉV-en délután. Ezért azért furcsa, mert a belvárosban dolgozó ellenőrök ma igyekeztek nem felfedni kilétüket, inkább csak csendben utazgattak. Kinek hiányzik a verés, nem?

Szia BKV Figyelő, Misi!

Én Szilasligetről járok be a Maléter laktanyába (X. ker Zách utca, a ZMNE mögött). Reggelente gödöllői HÉV - M2 - 1-es villamos a sorrend. Ma 13.00ig kellett odaérnem, mert tegnap este még lebeszéltük, h. ne kelljen bemenni.

11.30 körül kibattyogtam a HÉV-hez. Jött is a menetrend szerinti időben, ráadásul hosszú szerelvény volt (tehát nem a 3 vagonos) M2-vel nem volt gond, bár meglepően üres volt. Stadionoknál 1es villamossal szerettem volna menni, de ami épp jött az a túloldalra állt be, sofőr kiszállt és elindultak vissza az Árpád híd irányába. Maradt a gyaloglás, 1 megállót kellett csak. Amíg elértem a Hun utcáig, egy villamos sem ment a Lágymányosi felé, de a másik irányba ment 2 is. :)

Ebéd után mentem haza. Az M2 Stadionoknál  szintén kihalt volt. Kb. mint vasárnap reggelente. A gödöllői 14.08-as HÉV menetrend szerint indult, de már az Örsön felszállt egy kaller (gondolom kihasználták a sok HÉV-en potyázót.

Nagyjából ennyi volt a mai nap. Szerencsém volt, h. nem voltam a buszra vagy villamosra kényszerülve. Kérdés, hogy holnapra mit találnak ki?!

Üdv.: szabopal


19:50
Vizsgaidőszakban van elég baja az embernek, már csak ez a sztrájk hiányzott, -írja rengeteg egyetemista. Öröm az ürömben, hogy, bár a vizsgákat megtartják, a sztrájk miatti hiányzást elnézik:

Sziasztok!

Egyetemista vagyok, és épp a vizsgaidőszakban ért minket a BKV sztrájk. Rendkívüli iskolaszünetet nem rendeltek el, a vizsgákat megtartják, bár igaz, hogy ha valaki nem tud bejutni lehetősége van a sztrájkra hivatkozni. Mégis rettentően megterhelő, hogy most már nem csak a vizsgák miatt kell aggódnunk, hanem amiatt is, hogy beérünk-e egyáltalán...

A XIV. kerületből járok a XI. kerületbe, szóval nem is olyan kis távolság megtételéről van szó.

Reggel sokkoló volt látni a 6-os villamos megállójában azt a rengeteg embert.

Holnap 8-ra kell mennem, reménykedem benne, hogy addigra javul a helyzet, még ha ez egyelőre valószínűtlennek is látszik...

Köszönöm, hogy ezt volt lehetőség elmondanom valahol.

R.Sz.


19:24
MJ nevű olvasónk a rossz közlekedésszervezésre panaszkodik, a hidakon reggel szinte állt a forgalom. Ennek ellenére gyorsan haladt, a Budaörs-Astoria távot fél óra alatt tette meg:

Üdv Mindenkinek!

Fél 9-kor Budaörsről indultam, hogy lányomat a 10 órakor kezdődő vizsgájára kocsival bevigyem az Astoriához.. Egy-két ismert kitérő út, s az Erzsébet hídon nem túl sokat várva már fél 10-kor ott is voltunk. A visszafelé út sem volt túl nagy gond (Szabadság hídon keresztül). Tömegközlekedési eszköz sehol-semmi! Lényegében csak a hidakon történő átjutás volt egy kicsit hosszú, a többi nem különbözött egy „normál” csúcsforgalomtól. (A budapesti közlekedés „kulcsa” a hidakon való átkelés és azok közelében a forgalom-szervezés! Hogy ezt csak az illetékesek nem veszik észre?!) Kb. 10 órakor már Budaörs-ön is voltam.

Üdvözlettel: MJ


19:13
Csak az nem ment ma be a munkahelyére vagy az iskolába, aki nem akart, írja olvasónk a lentebb található levelében. Ő előre felkészült, megnézte mi jár és merre, és ahol nem volt BKV ott egy autós segítségét kérték:

Szia Figyelő!

Én is a Telepes utca környékén lakom, mint egy előttem szóló, de én nem bíztam a véletlenre a 124/125-ös buszokkal, autóval bevitettem magam a suliba(Kőbánya, Kőrösi Csoma út). Útközben mentek mellettünk a 3-as villamosok, kb. 15 perces követés lehetett.

Hazafelé már érdekesebb volt. 14.10-kor ér véget a suli,én a könyvtári internethasználat lehetőségével élve megnéztem itt a blogon, meg a BKV honlapján,hogy mi a helyzet. Látom, hogy 14órától a 3-as villamos nem közlekedik. Na mondom, szép. Az se volt kiírva, hogy 14:00-kor indulnak a végállomásokról, vagy 14:00-ig már bemegy a remízbe mindegyik. Tanár jófej volt, elengedett mindenkit háromnegyed 2-kor, hogy elérjük a talán utolsó villamost. Vártunk 10 percet, és mivel szemből jött egy 3-as 13:58-kor, felhívtam a BKV infot, hogy akkor most mivan. Mondták, hogy már elment az utolsó Mexikói út felé, menjünk 161-es busszal az Élessaroktól. Ekkor szerencsére egyik srác elvitt négyünket az Örsig kocsival, úgyhogy a sétát/161-est megúsztuk. Itt megjegyezném, hogy egy 85-ös Ikarus 280-ast előztünk le az Élessaroknál, holott a honlapon az állt, hogy KöKi-től a Mádi utcáig, rövidített útvonalon jár. Az Örs vezér téren a villamosmegállóban elég sok ember várakozott, a hangosbemondóba gondolom cs'sztek bemondani, hogy ma már ne várjanak villamost a Gubacsi út felől. Ekkor jött még egy 3-as szemből,t ehát a Mexikói felől... érdekes. Ezután 82-es trolira szálltam, bár elment az orrom előtt, 7 percen belül indult is a következő. Nem volt tömeg rajta, és a Paskál parkig elvitt, ahonnan már csak 10 perc a Telepes utca. Reggel bátran mehettem volna BKV-val, nem volt nagyobb fennakadás, csak attól tartottam, hogy nem lesz villamos. A fél osztály (16 ember) hiányzott, úgy gondolom, hogy ha az ember utazás előtt tájékozódik, tud választani valami alternatívát, mindenhonnan be lehet jutni valahogy, csak akarat kérdése.

Az utasok tájékoztatása szerintem csapnivaló,amúgy rendben van a dolog. Ja,és szurkolok a szakszervezeteknek, remélem elérik, amit akarnak.

Üdv: Krull, a harcizom


18:47
A sztrájk miatt ma –nagyon helyesen- olyanok is kerékpárra szálltak, akik eddig tömegközlekedéssel vagy autóval utaztak. M. eddig busszal és villamossal járt iskolába, az Újpest és a Béke tér távot megtenni tömegközlekedéssel több, mint 40 perc, ma ugyan ez az út 25 perc volt biciklivel:

Sziasztok!

Újpesten a Rákospalota-Újpest vasútállomás közelében lakom, onnan járok suliba a Béke tér mellé. Az idei tanévben eddíg busszal + villamossal, vagy 20E busszal mentem suliba, de ma bringával mentem, így 25 perc alatt bent voltam, a sztrájk miatt direkt fél órával később keltem..

Tömegközlekedéssel, várakozással 40 perc alatt nem sikerült még teljesíteni a távot. 3 évíg minden nap bringával tettem meg az utat, de a sulimnál körülményes a kerékpárt tárolni, ezért idén BKV-ra váltottam. Azt hiszem mától újra bringával fogok bejárni, és nem érdekel, hogy mit mondanak a tanárok, egészségesebb, gyorsabb, és nekem jobb. Egyébként a 20E busz járt, egyet megelőztem reggel suliba menet a Reitter Ferenc utcában. Alig volt rajta néhány ember, viszont szóló busz volt, nem csuklós. Máskor reggel a csuklós buszra nehezen lehet felférni.

Osztályunkban a 28 tanulóból mindössze 10-en voltunk bent, de volt olyan osztály is, ahol az összlétszámból csak 4en mentek be. Délután autót vezettem, a forgalom nagyobb volt a szokásosnál, de nyugodtabb is volt, valahogy "barátságosabb" volt mindenki. A buszmegállókban sokan stoppoltak. (Nem vehettem sajnos fel senkit sem, mert tanuló autó volt.)

Villamost nem láttam, de a villamos forgalmi telepnél nagyon mozgolódtak a vilik. 30-as buszt reggel nem láttam, délután láttam egy darabot.

További szép napot.

M.

17:44 Állandó olvasónk és kommentelőnk Kispestről jelentkezik, ahol csend van és nyugalom:

Szeva Misi, itt a Harmincas Dógozó Jómunkáss!

Nos tehát, nekem tetszik ez a sztrájk. Tök nyugi és kuss van itt Kispesten, nincs csörömpölés és tuja zaj, busz is alig. Az emberek egészen nyugis arcberendezéssel lézengenek, és eltűnt a banyatankos nyuggerek hada is!

Természetesen motorral mentem mindenhová, az utak itt errefelé jól járhatók, nincs káosz a sok autó miatt sem. Tegnap sajnos kellett békávéznom, és arra a fél napra is majd' meghülyültem a tömegtől meg a hülyéktől, meg a lassúságtól. Most ismét egyedül, nagyon jó volt végre!

Nekem nem hiányzott ma sem a brékávé, elvagyok nélküle. És el leszek továbbra is (most veszek autót rövidesen), és sajnálom azokat, akik a színvonaltalan tömegközlekedésre kényszerülnek!

A járművezetőknek meg kitartás, és mehet a sok csirkefogó korrupt góré is Eleonórácska mellé a kóterba! :)


17:38
Az imént utaztam a Keleti pályaudvar és a Déli pályaudvar között metróval. A Keletinél a szokott tömeg volt a 7-es buszok megállójában, a trolikra kevesen vártak, utast is alig lehetett látni rajtuk. A metrót sokan várták, minden állomáson rendőr segítette a biztonsági őrök munkáját. Egyedül a turistáknak nem segített senki, akik azt sem tudták, hogy mi van. A vonat Martonvásár felé időben indult.

16:38 Alig volt néhány tanuló az iskolában, erről ír lentebb néhány sorban egy tanár olvasónk. Felügyeletet muszáj tartani, de a kevés tanulónak nem lehet rendes órát tartani, így fizetést se kapnak:

Sziasztok!

Tanár vagyok. Az iskolában alig lézengett tanuló. Persze többen bejöhettek volna, de a sztrájk kitűnő kifogás. A szépsége a dolognak az, hogy az iskolának muszáj felügyeletet biztosítania, de mivel rendes órát tartani nem tudunk, fizetést nem kapunk...


16:14
Sokakra jó hatást gyakorol a BKV dolgozók munkabeszüntetése. Névtelen olvasónk arról mesél, hogy a körúton sétálva szokatlanul sok mosolygó emberrel találkozott. Amikor megpillantott egy villamost, már kedve sem volt felszállni rá, sőt, hazafelé is sétálni fog!

Sziasztok!

Én szerencsésnek mondhatom magam, mert a Mester utcától a Blaháig kellett ma eljutnom. Pont jött a villamos, mikor kiértem 9-kor a megállóhoz. Esélyem nem volt rá, hogy felszálljak. Ehhez hozzájárult a szokásos probléma is, miszerint a kedves utastársak gyakran az ajtó mellett szeretnek tömörülni, míg a villamos közepén csak lézengenek. Mindegy, elindultam gyalog.

És ekkor ért az első kellemes meglepetés: felpezsdült a körút. Nagyon sokan sétáltak, sokan láthatóan jó kedvűen. Szerintem ma jó páran olyanok is gyalogolhattak egy kiadósat, akik nem tették ezt talán hónapok óta. Rendkívül kellemes volt a hangulat. Amikor a Rákóczi térhez értem, akkor ért utól a következő villamos. Erre már nem is volt kedvem felszállni.

A mai második kellemes meglepetés, hogy valószínűsíthetően a sztrájk miatt alig voltak a postán. Ilyen gyorsan még sosem fizettem be csekket.

Én hazafelé is sétálni fogok...


15:47
Két élménybeszámoló között egy kis kitekintő: Demszky Gábor mutassa meg, hogy melyik buszvezető keres 285 ezer forintot, ezt kéri egy buszvezető felesége:

Üdv mindenkinek! Én a reggel hallott fizetésekről szeretnék egy pár szót ejteni. Demszky Gábor szerint a BKV buszvezetők 285 ezer forintot keresnek (csak azt nem tudom melyik), és feleslegesen sztrájkolnak, mert más nem keres ennyit, de elmondanám, hogy ők sem! Én buszvezető feleség vagyok, a férjem még 120-130 ezer forintnál többet sosem kapott a BKV-nál. Az a vicc az egészben, hogy a bruttó fizetése sincs 285 ezer forint ,étkezési utalványokkal sem! Én jelenleg Gyeden vagyok itthon a 3 hónapos kislányunkkal, és én ugyanannyit kapok, mint a férjem (sőt még néha többet), akinek az egyik lába a sírba,a másik a börtönbe. (ahogy szokták mondani)

Ja és hozzátenném, hogy a sztrájk napokra nem jár fizetés, tehát jövő hónapba nekünk ennyivel kevesebbet kell beosztani, 2 gyerekkel. Nem bánnám ,ha ez a levél valami úton eljutna Demszky Gáborhoz, és elmagyarázná, honnan szedte ezt a hülyeséget?! Könnyű úgy hülyeségeket beszélni, hogy tán életében nem ült buszon, villamoson, csak beül az autójába (amit mi adófizetők vettünk neki), tankol bel e(amit szintén mi fizetünk), ő pedig osztja az észt, és kitudja mennyi az ő fizetése?! Biztos nem 285ezer forint..


15:21
„Egy olvasó” névre hallgató utasunk is sétált egy kiadósat ma reggel a Hegyalja úttól egészen a Március 15. térig, onnan a 2-es villamossal utazott tovább, ami szerinte hibátlanul járt:

Kedves BKV-figyelő!
 
Olvastam az oldaladon a sztrájkkal kapcsolatos tapasztalatokat, és Csabi írásához szeretnék pár mondatban hozzászólni. Én reggel negyed 8 körül szoktam elindulni dolgozni. Ma is ezt tettem. Felhívtam a BKV Ügyfélszolgálatát, ahol kicsit várni kellett, de egy nagyon kedves és türelmes ügyintéző hölggyel sikerült beszélnem. Ő mondta,hogy jár negyedóránként a 8-as busz. Na mondom, ez tök jó! De nem akartam fagyoskodni ezért elkezdtem sétálni a Hegyalja úton, hogy majd max. kicsit kocogok és elérem valamelyik megállóban a buszt. De nem ez a lényeg!

Végül ez a megoldás olyan jól sikerült, hogy a Március 15. térig sétáltam, ami azért kb. fél órás út volt. Szembe három db 8-as buszt is láttam, viszont a városba befelé egyet sem! Tehát az a negyedórás követés legalább fél órás volt. És dugó csak a BAH-csomóponttól volt, tehát addig simán tarthatta volna a menetrendet a busz. Én nem idegeskedtem, mert rámfért a mozgás, de a megállókban elég ideges emberkéket láttam.

A munkahelyemre sikerült bő fél órás késéssel beérnem, de legalább a Március 15. térről a 2-es villamos hibátlanul járt.
 
Üdv: Egy olvasó


15:02
Kispestről küldött helyzetjelentést olvasónk, Árpi. A metróval minden gond nélkül lehez közlekedni, az 50-es villamosok helyett 950/A buszok járnak, természetesen jóval ritkábban, de Tesco buszok is felveszik a megállóban álldogáló utasokat:

Helló Figyelő!

Egy kis Kispesti helyzetjelentés: A Határ útig ugye a metróval zökkenő mentesen el lehet jutni, ezután egy kicsit nehézkesebb, de nem lehetetlen. Az 50-es villamos vonalán 950/A jelzéssel buszok közlekednek. Természetesen sokkal ritkábban járnak, mint a villamos, de járnak és ez a lényeg! Ezenkívül szintén a Határ útról induló Tesco buszok minden megállóban felvesznek mindenkit akik fel akarnak szállni és ha bárki „jelez” megállnak a következő megállóban holott „alaphelyzetben” ez az ingyen járat csak az áruházba történő utazáshoz lehetne igénybe venni. Ezúton köszönet az emberséges sofőrjeinek.
 
Üdv: Árpi


14:56
Rossz tájékoztatás, hiányzó viszonylattábla, beszélgető buszvezető, hoppon maradt utasok. Erről ír Szabolcs a következő levelében melyből kiderül, nem csak segítőkész BKV-sok dolgoznak a sztrájk alatt:

Hello Misi, kedves Mindenki!

Ahogy olvasom a bejegyzéseket, általában a sofőrök kedvessége, szolidaritása jön át, hogy megállnak mindenkinek vagy hogy épp van fűtés a buszon. Az én sztorim a 240E jelzésű buszt pótló szép színes (pontosan nem tudom az üzemeltetőt) buszon ülő sofőrről szól.

Először is, a Móriczon egy olyan busz állt a 240E megállójában (BKV-s), amin nem volt villanysárga detonátor (jegykezelő-lyukasztó cucc), szóval le kellett szállnunk, majd begurult a szép színes, barnától a narancssárgáig pompázó busz. A sofőrrel volt egy kollegája, de egyiküknek sem volt fogalma arról, hogy abban a megállóban megáll-e az egyébként jelzés nélküli busz, amelyik után épp egy idős bácsi érdeklődött. A bácsi szerencsétlen ottmaradt a megállóban... Talán a következő sofőr tudja majd...

Tájékoztatást senkinek nem tudott adni a sofőr, inkább a kollegával beszélgetett. Aztán elindultunk. Minden megállóban (ahol más busz is megáll) a várakozó utasok a buszon lévőket kérdezték, hogy ez most melyik járat. Ha pedig vkinek futnia kellett a busz után, azt egy esetben sem várta meg. Több ember orra előtt csukta be az ajtót. Egy esetben állt meg megállón kívül, akkor, amikor a kollega leszállt.

Egy szó mint száz, én nem érzem, hogy annyira szolidárisak lennének ezek a sofőrök, és ha ma még egy ellenőr is az utamba kerül, hát én nem tudom mi lesz. Káosz.

Kösz a posztolási lehetőséget, sok sikert az oldalhoz!

Szabolcs


14:41
Talán a kerékpár az egyetlen jó alternatíva, legalábbis Souriante következő leveléből ez derül ki. Ő a közel 10 kilométeres távot a lakhelye és a munkahelye között ma kerékpárral tette meg. Volt ülőhelye, a jármű korszerű és tiszta volt, a sofőr pedig egy tünemény:

Nos, az én lakóhelyem és munkahelyem között egyetlen busszal kell(ene) menni,de azzal jó hosszan. Következésképpen a bringa - végig a busz egyébként szokásos útvonalán - kézenfekvő megoldásnak tűnt. (Autóm nincs, de ha lenne, sem állnék be azokba a durva dugókba, amiket menet közben láttam).

Viszonylat: kb. 10 km. Nem, nem jó a fizikai erőnlétem, és egyébként sem szoktam már télen bringázni, vége a bohó ifjúságnak. De az időjárás kegyes volt, és még ha nem is vagyok mostanság edzésben, a táv akkor is abszolválható, szép nyugodt tempóban, esetleg megállva és sétálva egy szakaszon, szuszogni. Ezzel - és egy benzinkúti megállással elégtelen keréknyomás miatt – se volt sokkal volt lassabb a canga, mint a busz szokott lenni a reggeli csúcsban. (Igaz, fárasztóbb volt, viszont mindig volt ülőhelyem, a jármű tiszta és korszerű, a "sofőr" egy tünemény, és kényelmesen elférek. ;))

Az útvonal megoldható volt nagyrészt mellékutcákban, illetve a Duna- parton. (Utóbbi a reggeli napfényben a sétányon pedálozva...egészen szívderítő volt.) A munkahelyen szóltam előre, tudomásul vették hogy a sztrájk miatt a beérés bizonytalan lett. Váltóruhát hoztam, és már a reggeli kávéra sem volt szükség, eléggé fölment a vérnyomásom a testmozgástól. :-) Voltaképpen egészen jól sült el a dolog, tetszett, jól éreztem magam - olyannyira, hogy komolyan elgondolkodtam a végleges járműváltáson, és csupáncsak azért nem tettem még meg, mert túl sok egyéb helyre rohangálok még a város különböző pontjain, ahol sokkal inkább a tárolás biztonságos módjával (vagyis annak hiányával), mintsem a távolsággal van problémám. Ugyanezen okból néhány egyéb programomat halasztanom kell, illetve másképp - nem kerékpáros megközelítéssel - megoldanom.

De talán a (mai napra is, csakúgy mint a két évvel ezelőttire) hiába kifizetett bérletem kompenzálásaként a sztrájk utáni bérletvásárlást egy időre elhalasztom, és azokon a napokon amikor a munkán kívül nincs más dolgom, kerékpározni fogok. Csak hogy én is a pénzemnél maradjak, ne csak a BKV sofőrök.

Üdvözlettel: Souriante


14:15
Ancsa megérti a sztrájkoló BKV-sokat, morgás helyett inkább alkalmazkodott a kialakult helyzethez. Talán ez az egyetlen megoldás, amit most tehetünk. Ha idegeskedünk, anyázunk, akkor sem jön előbb busz:

Helló!

Én a belvárosban lakom ugyan és a munkahelyem is ott van, de a szokásos 4-6-os villamos-metró helyett a reggeli hírek alapján egy troli-kombinációt választottam. Jó ötletnek bizonyult, ugyanis rendszeresen járt, tök üres volt és a nagy forgalom ellenére is jó ütemben haladt. Ettől függetlenül készenlétben állt a bicikli és végső esetben gyalog is teljesíthető a táv bő 1 óra alatt. Persze, szerencsés vagyok, de ha messzebb laknék, valószínűleg otthonról dolgoznék vagy az egy nap fizetetlen szabadságot választottam volna. Megértem, hogy sokaknak bosszúságot okoz a sztrájk, de én nem tekintem a BKV alkalmazottakat egynek a BKV Zrt-vel, megértem őket is és hőbörgés helyett alkalmazkodom a kialakult helyzethez. Egyébként sem tartom fairnek, hogy a város- és cégvezetés azt a taktikát választja válaszként, hogy megpróbálja megutáltatni a sofőröket az utazóközönséggel. Oszd meg és uralkodj ugye...

Üdv, Ancsa


13:38
Folyamatosan járt délelőtt a 8-as busz, és nem is volt rajta nagy tömeg, erről ír Csabi. A 173-ason már nagyobb tömeg volt, a kis buszra rengeteg ember akarta felpréselni magát:

Üdvözlet mindenkinek!

A gazdagréti tér mellett lakunk, ahol ma délelőtt mentünk 8-as busszal befele, Astoria fele. A busz 15-20 percenként folyamatosan jár, annyira nagy tömeg nem is volt rajta. A BAH-csomóponttól természetesen a megszokott dugó teljesen az Astoriáig, de ahol van buszsáv ott elég gyorsan haladtunk a busszal. A buszon nem volt az a nagyon nagy tömeg, egy hétköznapi napnak megfelelő embermennyiség volt. (amikor olyan 10 percenként jár a busz)

Ezután az Astoriától mentünk a Szent Imre kórházig (maximum 2-3 percet vártunk a buszra), ahova befutott egy 173-as busz, amely nagy meglepetésre egy Volvo Alfa Localo busz volt, amin ha azt mondom, hogy hering érzése volt az embernek, talán keveset is mondok. Ezen a kicsi buszon rengeteg ember volt, s maradt is ez a tömeg a kórházig. (A Móriczon a busz fele kicserélődött)

A kórházba elintéztük a tennivalókat, amely után 173-as busszal (5 percet kellett rá kb várni) mentünk el vásárolni teljesen Újpalotára, a végállomáshoz. A busz szépen lassan haladt, különösebb dugó nem volt, minden megállóban volt le- és felszálló utas, mivel itt már egy régebbi típusú Ikarus csuklós busz jött, s még fűtés is volt a buszon.

Amikor ott is végeztünk, jöttünk vissza szintén 173-as busszal (1-2 perc várakozás után indult kevés utassal a végállomásról), majd mire beért a Keletihez szintén tömve volt. Astoriánál leszálltunk róla, 10 perc várakozás után jött a 8-as busz, s hazajöttünk.

Ha összegeznem kellene, ezeken az útvonalakon nem érezhető a sztrájk hatása különösebben, sehol nem kellett 10 percnél többet várni sem a 8-as, sem a 173-as buszra. Kicsit (esetenként nagyon) zsúfoltabbak voltak a járatok, de a közlekedés mondhatni zavartalan volt. A legtöbb ember a buszon a sztrájkról beszélt, s folyamatosan telefonált a legtöbb ember az ismerőseivel, barátjaikkal, hogy továbbítsák a saját utazási élményüket.

Most indulok a városligetbe jég korcsolyázni, s mivel a metró zavartalanul közlekedik, így szerintem simán odaérek. Amit javaslok másoknak, hagyjanak kicsit több időt az útra, amit eddig megszoktak, s olvasgassák a BKV honlapján és itt a blogon közölt információkat.

Üdvözlettel: Csabi


13:04
Taxiként közlekedett a 124-es busz ma reggel a Telepes utcában, erről számolt be Angie nevű olvasónk. A busz minden járókelő mellett megállt, mindenkinek ajtót nyitott, így senki sem maradt az utcán:

Kedves BKV-figyelő!

Zuglóból, Telepes utca végéből Petőfi híd pesti hídfő: 1,5 óra. Engem nem zavart, számoltunk vele, a fél10-kor kezdődő vizsgára elindultunk fél 8-kor. A baj csak az volt, hogy a 1,5 óra legalább felét az utcán fagyoskodva töltöttük. Ami viszont nagyon  is pozitív volt, és ami miatt írok:

Ezúton köszönöm annak a buszsofőrnek a munkáját, aki reggel, a 124-est vezetve a Telepes utcában, minden arra kószáló ember mellett megállt és ajtót nyitott. Aki nem vette észre a mellélopakodó ikarust, annak dudált is egyet-kettőt. Aki így sem vette észre, ahhoz kicsit gurult még, nyitott ajtóval, integetve.:) Hatalmas köszönet, az egész napomat ő dobta fel:)

Kitartás minden tömegközlekedőnek!

Angie


12:54
Wolfclaw viszonylag könnyen eljutott a munkahelyére. Ő inkább biztosra ment, sétált, nem várt semmire, csak olyan járműre szállt fel, ami épp jött. Bízunk benne, hogy a hazaút is könnyű lesz:

Kedves Mihály!
 
Rendszeres olvasója vagyok a BKV-Figyelőnek, de most első alkalommal nem kommentben hanem levélben írok. Én a kőbányai Egészségházzal szemben lakom. Mivel tudtam, hogy a 28-s villamost (pláne a 62-st) hiába várom, feleségemmel úgy gondoltuk, hogy elmegyünk az 1-s villamos megállójába, mert a reggeli Tényekben még azt mondták, hogy az jár. Aztán meggondoltuk magunkat, és lesétáltunk a Népligetig. Később bebizonyosodott, hogy ez volt a jó ötlet mert amíg sétáltunk egy jármű nem sok, de annyi se haladt el mellettünk. Aztán a munkahelyemen derült ki, hogy hiába is vártuk volna, hiszen csak a Stadionig jár. A metrón meglepődtem, mert nem volt tömegnyomor. A Nyugatinál szálltam le, az Oktogon felé mentem volna, ha nem épp csak a villamos seggét látom mire felértem a megállóba. A Jászai Mari tér felé nézegettem, hátha jön egy másik, de 2 perc után feladtam (főleg mert késésben voltam), és legyalogoltam azt az egy megállót. Akkor ért oda a Móricz felől egy 6-s villamos. A hazajutásom még kérdéses, de ha nem lesz vasutas sztrájk délután akkor megoldott.
 
Magam részéről ennyi eddig a sztrájk.
 
Üdvözlettel: Wolfclaw


12:41
Igazolt hiányzás és extra vizsganap a hiányzó hallgatóknak, erről ír Doug, aki ennek ellenére bement az egyetemre. Szerencséje volt, se a HÉV-re, se a metróra, se a villamosra nem kellett várnia, viszont sok volt a hajléktalan. A 4-es vizsgához ezúton gratulálunk!

Szia figyelő!

Én nem vetten észre, hogy sztrájk lenne. Én is nagy okosan felvettem ma fél 8ra egy vizsgát. Nézegettem a híreket, de nem igazán izgultam ugyanis az egyetem így állt hozzá:

A BKV holnapra bejelentett sztrájkja miatt lehetnek olyan hallgatók, akik nem tudják az egyetemet megközelíteni, pedig vizsgázniuk kellene. A Kar vezetése azon az állásponton van, hogy ebből a visz major helyzetből e hallgatóknak nem származhat kára. Ezért a Kar vezetése arra kért minden tanszéket, hogy a holnapi (január 12-i) vizsgán meg nem jelent hallgatókat tekintsék igazoltan távollevőknek, tehát a vizsgajelentésben a "beszámít a vizsgákba" rubrikából a pipát töröljék. Csakis ezen hallgatóknak a számára a vizsgaidőszak hátralévő részében hirdessenek meg extra vizsgaalkalmat mindenképpen akkor, ha egyébként már nem volna vizsgázásra lehetőségük, és akkor is, ha az eredetileg meghirdetett további vizsgaalkalmak ütközés miatt e hallgatóknak nem felelnek meg.

Ja ez BME-VIK. Így úgy gondoltam próbálkozok. Békásról kell eljutnom a BME-re, de a Petőfi-hidas részre. A HÉV pár perces késéssel jött, és egy négyesben egyedül ültem. Ez olyan 6 körül volt. A 4-6 villamosra már várni kellett a Margit-hídnál 10 15 percet, de az se vészes. Azon már kicsit nagyobb volt a tömeg főleg a Blaha-tól, de nem volt vészes.

Hazafelé westendbe be kellett ugranom, Petőfi-hídnál várnom sem kellett, itt már nagy volt a tömeg meg a hajléktalanok is felbátorodtak, így Üllői úton átszálltam 3as metróra.

Itt se kellett várnom tömeg sem volt. Dolgom végeztével Nyugatinál pár perces várakozás után már megint 4-6oson voltam pár édesen szunyókáló hajléktalan között. Ez 11 után valamivel. A Margit-hídnál a tábla szerint pont elment a HÉV, de 10 percen belül már jött is a következő. Szóval nálam semmi fennakadás nem volt.

Ja vizsgám 4es lett :)

Doug


12:23
Anita a hírekben hallottak alapján tervezte meg az utazását. Sajnos menetközben a közlekedési rend megváltozott, így hiába várt a 41-es majd a 4-es villamosra, egyik se jött. Olvasónk három és fél óra alatt jutott el a munkahelyére:

Szia!

Az én tapasztalatom elég átfogó a város helyzetét nézve, mert Dél-Budáról Észak-Pestre közlekedtem (volna). A BKV honlapján és az Indexen lévő információival ellentétben a Fehérvári úton 55 perces várakozás után sem láttam 41-es villamost, ellenben egy, a semmiből feltűnő 18-as villamosra fel tudtam szállni, ami csak a Bocskai útig közlekedett.

A fenti két hírforrás híreire alapozva - jár a 4-es villamos - a Bocskai útnál várakoztam több, mint háromnegyed órát, de csak nem jött. A hangosbemondón érthetetlenül és halkan, de bemondták, hogy a 6-os közlekedik. Ekkor átmentem a 6-os villamos Móricz Zsigmond körtéti végállomásához, ahol egy bent álló villamos, kb. 10 perces várakozást követően elindult. Metró járt.

Újpest teljesen béna, autós segítséget kértem, hogy bejuthassak a munkahelyemre. Itt már semmilyen más alternatíva nem kínálkozott. Így tartott 3,5 órán át ma a munkába jutásom.

Anita


12:09
Adani a sztrájknak köszönhetően 40 perccel előbb ért be munkahelyére, mint szokott. A hírekkel ellentétben a gödöllői HÉV a teljes vonalon közlekedett, már csak abban kell bízni, hogy délután is kimegy a HÉV Gödöllőig, és haza tud jutni:

Kedves BKV-figyelő!

Az én sztorim nem annyira érdekes, de hátha hasznát veszi valaki.

Kb. 6 óra körül értem ki gyalog az őrsre miután 10 percet vártam a rákosfalvai megállóban a HÉV-re. Ilyenkor kb. 5-6 percenként szoktak rohangálni mindkét irányba most egy se jött. Elindultam hát gyalog csak 1 km, útközben láttam egyet elmenni arra. Mikor beértem láttam egy másikat bent állni az elején Gödöllő táblával. Mivel még akkor hajnalban is az volt az utolsó információm, hogy csak Bp-n belül mennek a HÉV-ek ezért bekopogtam a vezérhez és megkérdeztem ,h Gödöllőig megy-e. Igenlő válasz után felszálltam és kb. 7 körül megérkeztem Gödöllőre -40 perccel értem be előbb a munkahelyemre. :)

Azóta már a hivatalos álláspont is az, hogy jár a gödöllői HÉV így remélem a hazaút sem lesz problémás.

Üdv! Adani


11:56
Booman a Pesterzsébet – MOMPark utat 2 óra 10 perc alatt tette meg. Alább elmesélni, hogyan jutott el a munkahelyére:

Beértem a munkahelyre! Pesterzsébetről megyek a MOMPARK melletti utcáig, elég szép táv amúgy is, hát még most.

HÉV - Jár, 35 percet kellett rá várni, de meglepő módon nem volt tömegnyomor. Amíg vártam a HÉV-re, a szemben levő buszmegállóba kettő Volános busz érkezett, messze voltak ahhoz, hogy lássam, szokásos járatok, vagy kiváltások voltak e. Minden esetre várakozó alig volt, megoldották másképp, vagy otthon maradtak.

Vágóhíd - 2-es villamos. Kb. 20 percet állt a szerelvény a megállóban, ez idő alatt szépen megtelt.

Boráros tér - A buszos végállomás csaknem teljesen üres volt, összes 2 db. 212-es busz rostokolt a 23-as megállóban, zárt ajtókkal, vélhetően üzemen kívül. 4-es villamos nem járt, be is mondták, hogy csak a 6-os fog érkezni. 30 perc múlva jött is, Pest felé. Óriási tumultus, az emberek nem fogták fel, hogy már nem férnek fel. Ajtó csukódik, kívül rekedtek közül néhányan hevesen szidják a BKV prostituált anyját és szeretnék, ha a cég orális élvezeteket nyújtana számukra. Néhányan röhögnek. 10 perc múlva jön a Buda felé tartó szerelvény - tehát 40 perces várakozás után. Éppen csak fel tudtam magam passzírozni rá.

Móricz Zsigmond körtér - Volánbuszok váltják ki a 240-es és a 153-as járatokat. Ritkítva mennek, de Budaörs és Gazdagrét tehát nincs teljesen elszigetelve.

Amerre én megyek - Déli pu felé -, semmi nem jár, 61-es villamosnak se híre, se hamva, egyéb buszok szintén nem képviseltetik magukat a közösségi közlekedésben.(Ha nem szállok le a kettes villamosról, a Kossuth téren felszállhattam volna a metróra, azzal pedig irány a Déli! A francba!)Nincs más választásom: Gyalogolok.

Menetidő Pesterzsébetről a MOMPARK-ig: 2 óra 10 perc.


11:36
Csilla egészségügyi dolgozó, ma a sztrájk miatt nem tudott dolgozni menni. „Mit szólna a buszvezető, ha a súlyosan beteg gyerekét, feleségét, nem látná el az orvos, ha nem műtené meg, mert nem tud bejutni a munkahelyére?” –kéri olvasónk:

Már a múlt héten is kaotikus volt a tömegközlekedés, volt, hogy fél órát kellett várnom a buszra. Ma tovább növekedett a káosz. Egészségügyi dolgozó vagyok, ma sok embernek nem  tudtam azt nyújtani, amire szüksége lett volna, mert nem mertem elindulni tömegközlekedéssel a város túlsó végébe. Bizonyára nehéz helyzetben vannak a BKV dolgozói, de más helyzete sem könnyebb, mégis teszik a dolgukat. Nem értek egyet azzal, hogy emberek százezreinek az életét keserítik meg azért, hogy nekik jobb legyen. Mit szólna a buszvezető, ha a súlyosan beteg gyerekét, feleségét, nem látná el az orvos, ha nem műtené meg, mert nem tud bejutni a munkahelyére, vagy  mert nem ért egyet a saját alacsony fizetésével, rossz munkakörülményeivel? Vagy nem tanítana a tanár, ha a boltban nem tudna vásárolni, ha nem kapná meg a leveleit, és sorolhatnám. Bizonyára fel lenne háborodva és feljelentené az érintetteket. És talán az sem jut  eszébe a BKV dolgozóinak, hogy a sztrájk napjának feszültsége talán épp akkor jön elő az egészségügyi dolgozón, a tanáron, a postáson, vagy bárki máson, amikor majd neki lesz szüksége mások munkájára.

Üdvözlettel: Csilla


11:11
Réka nem bízta a véletlenre a dolgot, előre megszervezte a közlekedését. Otthonról autóval ment az Örs vezér teréig, onnan pedig metróval a Blaháig. Itt hiába várta a villamost, ezért előkapta az összecsukható rollerét, és azzal ment a Petőfi hídig:

Kedves BKV Figyelő!

A 16. kerületben lakom és a Budára a Petőfi híd budai hídfőjéhez járok dolgozni. 3 féle jármű hatékony kombinációjával jutottam be dolgozni

Az Örsig autóval jutottam. Onnan metróval a Blaháig. A metró szépen jár és a sztrájktól megrettent emberek nem feltételezik, hogy rendben közlekedik, ezért nem volt tömegnyomor sem.

A Blahán egy darabig vártam a villamost, de miután nem jött és amúgy sem fértem volna fel rá, előkaptam összecsukható rolleremet és 15 perc alatt elrollereztem a munkahelyemig. Ezalatt lehagytam többezer dugóban tötyögő autót  rengeteg gyalogost. Nálam gyorsabbak csak a biciklisták voltak. De ők nem szállhattak volna fel semmilyen járműre, ha akartak volna sem. Egyetlenegy villamos sem haladt el mellettem. Azóta mindenki a rolleremmel cikázik a folyosón.

Azt nem figyeltem, hányan néztek futóbolondnak.

Üdv: Réka


10:24
Sztrelnyikov nevű olvasónk hiába várt a 30-as buszt a megállóban az nem jött, pedig az MTI szerint jár(t):

Helló, a BKV szerint jár a 30-as. Szerintem meg nem. 6:00-kor álltam ki a megállóba. 6:30-körül realizáltam, hogy ez bizony nem jár. 7:10-re értem Újpest központba. Ezen idő alatt semelyik irányba nem közlekedett 30-as busz. Lehet tudni valamit, hogy a szerződésesek is csatlakoztak a sztrájkhoz? Vagy a 30-as időközben visszakerült a BKV-hoz.

Üdv, sztrelnyikov


9:55
Akárhányszor sztrájkba lépnek a BKV-nál vagy a MÁV-nál lévő szakszervezetek, az utasok folyton panaszkodnak, hogy „pont most?”. Kérdem én mikor lenne a legalkalmasabb? Éjszaka? Hétvégén? Egyszerűen nem lehet úgy időzíteni, hogy ne essen vizsgaidőszakra, érettségi időszakra, ne legyeb ballagás, ne karácsony előtt, vagy után legyen. Ettől függetlenül részvétem azoknak, akik a sztrájk hasonlóképp megnehezíti az életét:

Hello!

Nos, úgyis ráérek, nem hiszem hogy lekésem, ami nem is jár. Nekem ma (2010.01.12) vizsgám van 13:00-tól, ezért engem nagyon "kellemesen" érint ez a sztrájk. Már tegnap délután úgy döntöttem, hogy biztosra megyek, ezért inkább rendeltem egy taxit. Persze ez majdnem annyiba fog kerülni, mint a havi diákbérletem, de gondolom, hogy ez nem hatja meg sem a BKV-t, sem a nem dolgozó dolgozókat.

De az biztos, hogy én ezek után egy darab bérletet és jegyet nem fogok venni. Így is, a most érvényes bérletem 30 napjából még 16 nap van mára (gyk. janunár 28-ig), és senki nem ígéri nekem, hogy használni is fogom tudni. Kérdem én, ki fogja nekem megtéríteni a káromat?

Mindegy, nem fogok szitkozódni, értelme annak sincs, meg majd megteszi más helyettem. Addig is a valószínűleg újra sláger Rihanna számot ajánlanám mindenkinek :)

Üdv! Gy. Zoltán


9:38
Olvasónk tudta, hogy a BKV szakszervezetek mától hirdettek sztrájkot, ezért csak olyan ügyfelekkel foglalkozik, akiket így is el tud érni:

Hello!

Én nagyon egyszerűen oldottam meg a sztrájk ügyet. Olyan ügyfelekkel egyeztettem keddre időpontot, akikhez gyalog is ki tudok menni. Itt lakom tőlük pár megállóra, ezt ki lehet bírni. Ezen kívül ott van még a VPN, így otthonról is tudok bizonyos ügyfeleknél dolgozni. Úgyhogy tőlem sztrájkoljanak csak nyugodtan. :-)

Te hogy éled meg a sztrájkot?
bkvfigyelo@gmail.com


Cimkék: közlekedés, sztrájk, Budapest, BKV
39 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

65. Andor 2010-01-13 17:40:19
A metró dolgozói sajnos nem sztrájkolnak, ennek ellenére a metrós főnökök szinte naponta járják a vonalakat, vadászva arra, hogy kit buktathatnának meg valami apróságért. Ahelyett, hogy hálásak lennének azért, hogy vannak akik felveszik a munkát.
64. 1 ember 2010-01-13 17:30:44
Mit szólna a sok köcsög sztrájkoló, ha összefognánk mi utasok és tüntetnénk ellenük a garázsuknál?
63. Szilvia 2010-01-13 13:52:54
A melós befizeti az állam kasszájába a megszámolhatatlan adót. Az államkasszából a BKV kéreget miliárdos nagyságrendű támogatást, megis kapja. Majd a pénz tovább vándorol milliós nagyságrendben azokhoz az emberekhez akik közel ülnek a tűzhöz.Kinek a pénzét herdálják???
Sajnos ez nem csak BKV jelenség.Minden munkavállaló és adófizetőnek sztrájkolni kellene.
Egyet értek a sztrájkkal.
62. NJ 2010-01-13 12:44:03
A Dózsa György útról kellene eljutnom a Bajcsy Zs. Kórházba, 8 óra 30 percre. Két hónapja kaptam az időpontot egy vizsgálatra. 75 éves néni vagyok, kocsim, kocsival rendelkező ismerősöm nincs. Biciklizni már nem tudok. A gerincfájdalmaim miatt gyalogolni is nehezen.
Éljen a sztrájk?
Hát....
61. MAV 2010-01-13 09:11:45
Teljesen egyetértek a sztrájkolokkal,mindenki csak a zsebét tömte csak a fizikai dolgozók voltak lesajnálva.Akinek ez nem tetszik el lehet menni buszsoförnek,kelni reggel 4-kor és a sok idióta között vezetni egész nap.
60. e 2010-01-13 08:58:04
Itt acsarkodnak egymásra az emberek,a bkv-sok sztrájkolnak,a parlamentben meg jót röhögnek..
59. Óbuda 2010-01-13 08:29:08
Annyit szeretnék jelezni, hogy sem 12-én, sem 13-án Óbudán nem járt olyan BKV-s tömegközlekedési eszköz, amivel ki lehetett volna "innen" jutni. Persze kivétel az 1-es villamos, ami hol járt, hol meg nem, de hát ehhez is el kellene tudnia jutni az embernek. Sem a 160-as, sem a 260-as, sem a 218-as buszok nem jártak, így kicsit érdekes az óbudaiak helyzete. (Pedig itt még BKV buszgarázs is van! :-))) )
58. Sully 2010-01-12 20:36:35
Leginkább elgyalogoltam ma mindenhova, viszont az nem hiányzott, hogy pont ott voltam a metrón, amivel a Klinikáknál a gázolás történt. A metró már szinte beállt a megállóba, amikor a hajléktalannak kinéző ffi arra kóválygott és a metró sodra miatt a jobb lába a metró és a peron közé szorult. A lábát mozgatta, csak az eséstől vérzett kicsit a feje meg jajgatott. Remélem nem sérült meg a gerince, nem tűnt ennyire súlyosnak. Szóval ez sem a BKV hibája volt... azért jobban figyeljünk most oda a közlekedéskor, meg egymásra!
57. ma 2010-01-12 20:27:56
a "bérletes" és hasonló hozzá szoloknak:nem valószínű hogy tisztában vannak azzal hogy mit írnak.tudomásom szerint a BKV-nak nem valószínű hogy sok bele szólása van a jegyek és bérletek áremelésébe.ezt a fővárosi önkormányzat dönti el minden évben úgyhogy ez ügyben tessék hozzájuk fordulni.biztos hogy nem szerencsés dolog ez, kitolni a sok utassal de sajnos Ők mivel a közlekedésben dolgoznak csak így tudnak a jogaikért megharcolni. Én szorítok nekik hogy sikerüljön megérdemlik.csak gondoljon bele mindenki hogy mekkora felelősség van sofőrökön mikor egy nap több ezer embert visznek és épségben kell Őket a céljukhoz eljuttatni.nem tudom a sok bele nem látó ezen vajon elgondolkodott egy percig is?HAJRÁ!!!!!!
56. magyarorszag777 2010-01-12 20:22:09
Egyetertek azokkal akik felhaborodnak a sztrajk miatt.Valoban nem egy es nem kettö ember el ennek a fizetesnek a feleböl,es megsem tehetnek semmit,hisz örülnek,hogy dolgozhatnak. szeretnem tudni,hogy valaha valamelyik sztajkolonak eszebe jutott-e mar,hogy az ö altala követelt összeget honnan fogjak elvonni.Ha "szerencsenk" van az egeszsegügytöl,az iskolaktol ujra,mint mar oly sokszor megtörtentek ezek az "atcsoportositasok.En annyit kernek növerkent,ha korhazba kerül ne höbölögjön a rossz szinvonal miatt,inkabb szamoljon.Ha valakinek többet adunk azt valakitöl elveszük.Igy mar kicsit arnyaltabb ugye?
55. Horváth Róbert 2010-01-12 20:20:52
A sok birkának üzenem akik itt panaszkodnak.Dolgozzatok csak mint a güzük éhbérért és ne itt sírjatok, hogy egy BKV-s keres 120 ezer nettót.Ti akkora balfékek vagytok, hogy ki sem mertek állni a jogaitokért.No comment.
Menjetek ki külföldre.Ha ott sztrájk van akkor leáll minden.Nem úgy mint itt!Az már eszetekbe sem jut, hogy ti is sztrájkolhatnátok ha szükséges.És akkor más szapulna titeket.Ilyen EGO embereket mutogatni kellene pellengéren.Azt, hogy teljesen eladósította a fővárost demszky és a pajeszos élősködők,az országot a többi pióca már ne is említsük meg.A csökött kis agyatok úgy sem tudja felfogni és nem látja a következményeket.De a megválasztott vezéretek megmondta."El lehet menni az országból".
54. lana 2010-01-12 20:08:37
Én nem örülök ennek a sztrájknak, de nagyon is megértem a sztrájkolókat mert amit tenni akarnak a górék az egy kicsit durva.nem kellene nekik több milkás végkielégítés meg prémium és akkor nem kéne a dolgozóktól azt a kis juttatást megvonni.az önkormányzat meg egy kicsit többet forgatna vissza a BKV-ba nem zsebre tenné akkor is már más lenne a helyzet.
csak az a kérdés hogy ezekkel a napokkal a bérletek érvényességi idejét vajon meg fogják hosszabbítani? mert az azért már egy kicsit luxus hogy a bérletet is meg kell venni és utána meg mégis autóval jár a párom dolgozni, Én meg gyalogolhatok a két pici gyerekkel majd 1 órát hogy hazaérjek velük.erre vajon ki tudna választ adni?
53. Erik 2010-01-12 19:40:22
Sziasztok

Én is elmesélem a ma reggeli utazásom. Én a 18 kerből megyek ki Csepel végébe dolgozni. Ma reggel nem sokkal a hivatalos üzemkezdés után elindultamEz nagyjából 4 óra környékén volt, mert én 6-ra járok dolgozni. Kimentem a 136-os buszhoz amire nagyjából fél órát kellett várni. Itt is Volánbusz érkezett amin azért jó páran voltak. Nagyjából hering konzerv. Azzal Köki. Onnan metróval Határútig, onnan pedig a 66-os-sal Pesterzsébet városközpont. Na ide nagyjából 6-ra értem. Innen Csepel Szent Imréig gyalog, mert a BKV honlapján írt 148-as járat nem jött, és egy utas szerint aki a megállóban várakozott műszakkezdés óta egy se érkezett. Csepelről természetesen csak a Külvárosi Volánbusszal tudtam tovább menni amire mivel közigazgatási határon kívülre mentem 1 megállóval vennem kellett 135 Ft-ért egy jegyet. Hiába érvényes ott a BKV bérlet. A lényeg, hogy nem sokkal 7 előtt meg is érkeztem a munkahelyemre, ahova egyébként normális esetben 50 perc alatt be szoktam érni.

És vajon holnap mikorra fogok beérni dolgozni?
52. bb 2010-01-12 19:18:40
Asszem én sem fogok bérletet és jegyet venni ezután, de csak azért, hogy ne legyen miből milliós végkielégítéseket kifizetni!
51. Jucus 54 2010-01-12 19:06:57
Mondjuk ami időnként megy tömegközlekedés címszó alatt, az "normál" működés mellett is felér egy sztrájkkal.
50. bb 2010-01-12 19:06:38
Asszem én sem fogok bérletet és jegyet venni ezután, de csak azért, hogy ne legyen miből milliós végkielégítéseket kifizetni!
49. jucus54 2010-01-12 19:03:45
"Egy buszsofőr - a hírekkel ellentétben, 8 év munkaviszony után - hazahoz egy jó hónapban nettó 125.000,-Ft-ot. Ez valakinek sok, valakinek kevés..."
Hát igen én diplomás ápolóként, 35 éves munkaviszonnyal pótlékokkal kapok majdnem ennyit. Lehet sztrájkolni, de ha több napig eltart a játék, nem tudom mi lesz. persze azt nyilatkozták az okosok, a kórházakba megoldották a problémát. Meg, 1-2 napig megoldható, de hosszútávon nem fog beköltözni senki a munkahelyére, mert éppen nem szorul a BKV - ra. remélem a sztrájkolók családja közül nem lesz majd megoperálva valaki, aki mondjuk 3 évet várt a csípőprotkó műtétre, de el fog maradni, mert a néhány műtősnő nem ér be a m. helyére.
48. István 2010-01-12 19:00:51
Igazatok van és ne adjátok fel ! Sztrájkoljatok az érdekeitek védelméért. A többi aki irigykedik és háborog az csak gyáva nyúl a munkahelyén. Szakszervezetet kell alakítani mindenhol és sztrájkolni kell azért, hogy ne éhbérért dolgoztasson a kapitalista kizsákmányoló exkomcsi. Hajrá BKV-s buszsofőrök, villamosvezetők ! Amelyik BKV-s most dolgozik az áruló. Kapja meg a júdáspénzét és költse gyógyszerre. Üdv, egy utasotok.
47. blabla 2010-01-12 19:00:28
14:15-s Ancsának üzenem, aki nem a belvárosban lakik és nem ott dolgozik, annak azért ma sokat kellett fagyoskodni. De azért durva, hogy kivenni fizetetlen napot. Gyere a gépsor mellé dolgozni drága Ancsa.

Sajnos a buszra sokat kellett várni, főleg úgy, hogy ha jött egy az annyira tele volt,hogy meg sem állt a megállóban. És külvárosban hideg szélben állni ugye más, mint a Rákóczi úton butikokat nézegetve sétálni.
Sebaj, fő az optimizmus.
46. Narah 2010-01-12 18:35:17
Alapvetően nem vagyok egy elégedetlenkedő tipus, de ma én is elhúztam kissé a számat a közlekedés miatt. Természetesen én is elkéstem a munkahelyemről, de a hazafele út még gyötrelmesebb volt. Először az egyik villamosra vártam, mire nagysokára jött, nem fértem fel, aztán a másik villamosnál ugyanez. Végül kénytelen voltam hullafáradtan hazagyalogolni (fél óra helyett másfél óra alatt!)
és magamban valahogy legyőzni a mérgemet egy kis pozitív hozzáállással, de nehezen ment. Az én fizetésem sem több mint a BKV-soknak és mégsem sztrájkolok, nem is tehetném, mert senkit nem érdekelne, attól nem bénulna meg egy város se, max. kirúgnának.

Azzal maximálisan egyetértek, hogy a bérleteknek a sztrájk napok idejével megegyező számú nappal automatikusan meg kellene hosszabbodniuk. Lehet, hogy én annyi ideig nem veszek új bérletet, ha pedig jön az ellenőr, akkor megmondom, hogy csak a szolgáltatáskiesést hozom be. Mit tehet? Leszállít? Rendőrt hív?...
45. Zita 2010-01-12 18:34:56
Ha ma találkoztam volna ellenőrrel nem lettem volna kedves vele:(
43. Ismeretlen 2010-01-12 18:22:13
OLvasom a hozzászólásokat,megoszlanak a vélemények.
Az odáig oké,hogy több fizetésemelést juttatásokat szeretnének,de az ő problémájuk miatt nem emberek százezreivel kellene kiszúrniuk,akik nem tudnak emiatt a munkahelyükre eljutni,orvoshoz időpontra,amit legalább egy hónappal ezelőtt kaptak,óvodába bölcsődébe,iskolába,ezen helyek dolgozói sem tudnak beérni.
A postán egész nap ülő dolgozók étlen szomjan egyéb dolgok intézése nélkül ülnek az ablakban,fizetésük messze van a havi 100 ezertől,és nem sztrájkolnak.
Ma itthon maradhattam,de emiatt holnap egész nap kell,hogy bent legyek,s innen a külső kerületből szinte lehetelenség így a városba jutni,anélkül,hogy ne töltse a fél életét a dugóban(villamos,troli metró erre nem jár,így baromira ki vagyunk ezzel segítve.
Ahogy a többiek is írták,s olvastam is korábban,az lenne a fair,ha annyival meghosszabbodhatna a bérleteink(ami a fizetésemnek több mint 10%-a) érvényessége,ahány napig tart a sztrájk.
A végkielégítésekre költött pénzt hasznosabb dolgokra is lehetett volna fordítani.Eleonórának kevesebb jutna kajára.
42. morcos 2010-01-12 18:14:26
"Kedves" buszsofőrök!

Nagyon sokan élnek létminimumból,az meg sem közelíti a 125.000Ft-t!!!
És nem kapnak egyéb juttatásokat. 9400Ft a bérlet amiért valljuk be túl sok szolgáltatást nem adnak,és még mi nem tudunk bejutni a munkahelyünkre,nekünk ezt ki téríti meg?? Sokan élünk kevés pénzből,csak mi nem tudunk sztrájkolni,mert senkit nem érdekelne,Önök viszont visszaélnek a helyzetükkel! Egyetértek Csillával,mi lenne ha pl. egészségügyi dolgozók sztrájkja miatt nem látnák el?? Gondolom nagyon fel lenne háborodva.
És itt tenném hozzá,imádom mikor látják,hogy futok a busz után,és élvezettel becsukják az orrom előtt az ajtót.
Üdv: Egy BKV bérlettel ma nem sokat érő....
41. tuma 2010-01-12 16:59:36
Számításokat kellene végezni, hogy ha a szakszervezeti vezetők a járműezetők átlagfizetését kapnák, abból ki lehetne-e gazdálkodni azt a plusz juttatást, amiért sztrájkolnak. Elvégre a szakszervezeti főmuftik fő feladata (lehet, hogy kizárólagosan) a dolgozók hergelése. Annyi pénzért sok ember eldobná a becsületét, amennyi jelenleg egy átlag szakszervezeti vezető jövedelme!!!
40. énke 2010-01-12 16:26:19
Jetrix hozzászólására: maximálisan megértelek, és a többi utastársat is! Én is ezt tettem volna. Kérjék magukat számon, ne azt, aki tisztességesen megveszi a bérletet/jegyet!
39. énke 2010-01-12 16:23:18
Sziasztok!
A legelső hsz. kommentjéhez: Monmon, nagyon kedves Tőled! Én is elég sokat vártam a buszra ma a budaörsi Virágpiacnál, és az arra haladó autók 90 %-ában 1 fő utazott, mégsem jutott senkinek az eszébe ez a kedves cselekedet. Így vártam és vártam, de végül is én szerencsésen jártam. A 240E BKV járat helyett a Móricz Zsigmond körtér és Budaörs között a Vértes Volán járatai közlekedtek, bár viszonylag sokat kellett rájuk várni, de legalább eljutottam a célhelyre. :) Ezúton is köszönöm az összes Volán dolgozónak, aki volt olyan kedves és feláldozta ránk a szabadnapját!
38. bérletes 2010-01-12 16:14:08
Kocsira sajnos nem telik, a havi bérletet mindig megveszem, mely már több, mint 9000Ft/hó. Az ilyen "kis" emberek "nagy" befizetéseiből telt a BKV sztrájkoló buszvezetőinek meleg étkeztetésre és nyugdíjkiegészítésre. Nekem a válság miatt -hogy ne kelljen elbocsátani más dolgozót - csökkent a fizetésem és még ezért is többet és keményebben kell dolgoznom. A buszon a zsebtolvajok ellen még tudok védekezni! De kedves messze az átlag felett fizetett buszvezető. Ha a mai, - a garázsban átkártyázott műszak után - autójába ülve hazatér,jól mosson kezet, mert legalább 300Ft az én keresetemből az Ön enyves kezéhez tapadt. És nem én vagyok az egyetlen, pedig belőlünk, az autó nélküli utasokból éltek eddig is az átlagnál jobban.
37. Kari 2010-01-12 15:29:52
A 150-es busz nem is jár és nsm is járt. Pedig az van a honlapon írva és azt mongyák a rádiók is.De hajnal óta egy se dübörgött el a házam előt.Utánna kellene nézni mielőtt valamit álitunk.
36. J 2010-01-12 15:28:22
Egy buszsofőr - a hírekkel ellentétben, 8 év munkaviszony után - hazahoz egy jó hónapban nettó 125.000,-Ft-ot. Ez valakinek sok, valakinek kevés... De a nyilvánosságra hozott 2,5 Mrd-os "végkielégítésnek" nevezett lopásokból megtartható lenni a havi 6.000,-Ft-ot étkezési utalvány, az utazási igazolvány, és az évvégi pulykapénznek nevezett 42.000,-Ft-os "hideg" utalvány, amiért ugyebár sztrájkolnak...
Ha nem lopták volna el a fél BKV-t, nem értenék egyet a sztrájkkal. De ahol erre van pénz, ott arra is kell, hogy legyen, hogy a dolgozókat megfizessék. Ja, és persze nem ártana a járműállományt egy kicsit feltúrbozni...

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Budapest autós, kerékpáros, gyalogos és tömegközlekedése, ahogy én látom.

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Budapest Közlekedés Blog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés